Akoestiek van werkplek beïnvloedt ons humeur én onze productiviteit

Welke plek hebben akoestiek en oplossingen zoals de belcel in een nieuwe, toekomstbestendige kantoorinrichting? In dit artikel gaan we dieper in op het belang van goede akoestiek op kantoor en hoe we deze met inrichting kunnen beïnvloeden. Ook besteden we aandacht aan de groeiende populariteit van de belcellen, work pods en meeting pods.  

Sta jij wel eens stil bij de (achtergrond) geluiden op kantoor? Kleine kans dat je er bewust mee bezig bent terwijl het onbewust veel invloed heeft op je welzijn, humeur en productiviteit. Iedere keer dat je gestoord wordt, bijvoorbeeld door achtergrond geluid of een pratende collega, duurt het 23 minuten voordat je weer gefocust kunt werken. De akoestiek van een ruimte draagt hier in grote mate aan bij. De akoestiek van een ruimte bepaalt of het geluid wordt gedragen, botst en echoot of juist wordt geabsorbeerd en afgebroken. In een ruimte waar het geluid wordt geabsorbeerd en afgebroken werkt je prettiger en geconcentreerder, omdat je minder merkt van het omgevingsgeluid.

Akoestiek op kantoor

Sinds de jaren ’70 geniet de kantoortuin steeds meer populariteit, dit is bij uitstek de plek waar goede akoestiek cruciaal is om prettig en efficiënt te kunnen werken. Nu zien we de ontwikkeling van het Company House, een plek waar iedereen zich fijn voelt en mensen samenkomen voor overleg en sociale momenten met collega’s en relaties. Juist in een Company House is een grote rol weggelegd voor akoestiek, omdat het in grote mate bepaalt hoe we ons voelen in een ruimte en hoe goed we daar met anderen samenkomen. Een Company House vraagt om een inrichting die bijdraagt aan een prettig, energiek en vrij gevoel, zonder belemmering door omgevingsgeluiden.
Ieder onderdeel in een ruimte draagt bij aan de akoestiek, van de architectuur en de afwerking van de vloeren, muren en het plafond tot de mensen en inrichting. Een aantal manieren om de akoestiek met inrichting te verbeteren zijn: 

• Meubilair
• Akoestische panelen
• Akoestische wandafwerking
• Akoestische gordijnen
• Akoestische verlichting
• Belcel, work pod of meeting pod

In meubilair heeft vooral het materiaal een grote invloed op de akoestiek. Akoestische materialen zijn speciaal ontwikkeld om geluid te absorberen of geluidsgolven te breken. Dit zijn materialen zoals minerale wollen, gerecycled materiaal of hout met petvelt. Ook de vorm van het meubilair speelt een rol bij het breken van geluidsgolven.

Rijzende ster: de belcel, work pod of meeting pod
De belcel is niet helemaal nieuw, maar wint wel snel aan populariteit. De belcel is geïntroduceerd in de bloeitijd van de kantoortuin en biedt gebruikers een akoestische oplossing maar ook een stuk privacy. Je kunt rustig een gesprek voeren zonder alle achtergrondgeluiden van het kantoor én je gesprek is niet verstaanbaar voor collega’s buiten de belcel. Nu zien we de doorontwikkeling van de belcel ook steeds vaker op kantoor: een work pod of meeting pod. 

In een belcel wil je eigenlijk niet langer dan vijftien minuten bellen. De work pod is juist ontwikkeld om langere tijd alleen, gefocust te werken of te videobellen. De meeting pod bestaat in verschillende maten maar is ingericht op een ontmoeting of vergadering van vier tot vijftien personen. De verschillende pods zijn volledig ingerichte units, voorzien van verlichting, klimaatcontrole, goede akoestiek en natuurlijk meubilair. 

“De verschillende pods passen heel goed in de Company House visie. Een ruimte ingericht op het samenbrengen van mensen is bij uitstek minder geschikt voor activiteiten die meer focus vragen. Met een belcel, work pod of meeting pod realiseer je ook in deze ruimtes vrij eenvoudig zeer hoogwaardige focusplekken. Daarnaast is het een interessante investering, het zijn modulaire units die je eenvoudig meeneemt naar een ander kantoor of nieuwe inrichting.” – Remco Beekers, eigenaar Charles & More 

Case: waternet

Samen met de Contract Manager en Product Owner nieuwe werkomgeving van Waternet heeft het team van Charles & More de belcel en work pod geïntroduceerd bij Waternet op kantoor. De behoefte hieraan is ontstaan uit het hybride werken, de groei van videobellen en de wens dit in de toekomst meer toe te passen. Videobellen vraagt niet om een belcel, maar om een work pod omdat je in een work pod langer en comfortabeler kunt werken. 

“Door de focus op videobellen hebben we gekozen voor een mix van belcellen en work pods. Samen met Waternet heeft ons team een uitgebreid proces van onderzoeken en testen doorlopen, om de belcel en work pod te vinden die perfect aansluit op de wensen van de Waternet medewerkers. En een belcel of work pod moet je ervaren,” vertelt Remco. “Daarom zijn we met het projectteam op bezoek gegaan bij verschillende leveranciers. Op basis van deze bezoeken zijn we tot een keuze gekomen voor twee merken, een Nederlands merk en een Pools merk, beide duurzaam geproduceerd. Wij hebben een offerte uitgewerkt met beide merken en Waternet heeft voor het Nederlandse merk gekozen.” 

Samen hebben Waternet en het team van Charles & More gewerkt aan een kantoorinrichting die het hybride werken versterkt, waarin de functie van het kantoor als een bruisende plek om samen te komen en verbinding te maken centraal staat. Dit hebben we gerealiseerd met verschillende brainstorm- en ontmoetingsplekken, maar ook uitnodigende loopgebieden en gemeenschappelijke ruimtes.

“Een mooi voorbeeld van circulariteit in kantoorinrichting én akoestiek vind ik de akoestische plantenbakken die we voor Waternet gerealiseerd hebben. Deze zijn gemaakt van vergadertafels uit de oude inrichting en staan nu verspreid door het hele pand om bij te dragen aan een prettige akoestiek.” – Remco Beekers, eigenaar Charles & More 

Op zoek naar een partner in projectinrichting of verbeteringen in de akoestiek bij jou op kantoor? Bij Charles & More zit je direct aan tafel met de juiste mensen, die zich verdiepen in je wensen en vanuit een creatieve visie met je meedenken. Neem contact op via 020 – 214 9919 en info@charlesandmore.nl

contact

Verrijn Stuartweg 1E
1112 AW Amsterdam - Diemen

info@charlesandmore.nl
+31(0)20 - 214 9919

LET'S MAKE SOME SPARKLING
CHANGES TOGETHER...

Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Copyright 2020 - 2022 Charles and More

Loading...