4 kantoorinrichting trends voor 2023

Welke trends zien we in kantoorinrichting en het gebruik van onze werkplekken? Hoe we werken en met onze collega’s of klanten samenkomen verandert continue. Daarmee veranderen ook onze wensen en de eisen die we stellen aan onze werkplekken, van het type werkplek tot de lunchruimte en entree. In dit artikel deelt Charles & More’s Remco 4 trends in kantoorinrichting: hybride werken, Company House, well, en duurzaamheid en circulariteit.

Kantoorinrichting dient functionaliteit en identiteit

Kantoorinrichting dient meerdere doelen voor een organisatie, zowel functioneel als in communicatie. De inrichting ondersteunt werknemers in werkprocessen maar is ook een belangrijke uiting van identiteit. Het zorgt ervoor dat iedereen zich welkom en geïnspireerd voelt, jouw eigen werknemers maar natuurlijk ook (potentiële) klanten en relaties.

Kantoorinrichting is meer dan alleen werkplekken, vergaderruimtes en focusplekken. Denk aan de entree en ontvangstruimte; dit is de eerste kennismaking met jouw organisatie, wat wil je hier uitstralen? Hoe zorg je ervoor dat werknemers elkaar op kantoor willen ontmoeten, prettig samenwerken en zich verbonden voelen aan de organisatie? Hoe staan verschillende afdelingen met elkaar in verbinding, zodat zij efficiënt samenwerken?

“Een goede inrichting ondersteunt de werkzaamheden, sluit aan op de processen en biedt mensen de mogelijkheid om samen te komen. Het is een verlengstuk van de cultuur en identiteit van een organisatie en draagt bij aan de beleving en het imago.” – Remco Beekers, eigenaar Charles & More

Trends in kantoorinrichting
Hoe mensen samenwerken verandert continue, zo heeft de coronapandemie de ontwikkeling van hybride werken versneld maar brengt ook iedere nieuwe generatie werkenden weer
andere gewoontes en verwachtingen met zich mee. We bespreken een aantal trends met Remco:

 

  • Hybride werken
  • Company House
  • Well: welzijn op werken
  • Duurzaam en circulair inrichten

Hybride werken

De coronapandemie heeft één trend in onze manier van werken enorm versneld: hybride werken, op kantoor, thuis of op locatie. Waar dit in de afgelopen jaren mondjesmaat gebeurde was vooral het thuiswerken gedurende de coronapandemie voor veel mensen verplichte kost. Hieruit is gebleken dat thuis werken best prettig en efficiënt maar ook uitdagend kan zijn. Niet iedereen heeft thuis een fijne werkplek en mensen willen elkaar niet alleen online ontmoeten. Toch is de verwachting dat hybride werken zal blijven.

Hybride werken verandert hoe mensen op kantoor werken. Het kantoor wordt gebruikt voor werkzaamheden die thuis of elders niet of minder efficiënt uitgevoerd kunnen worden. Langdurig overleg of vergaderingen in grote groep worden over het algemeen niet online vanuit huis gedaan maar op kantoor, eventueel bellen een aantal deelnemers in. Dat vraagt om prettige ruimtes om samen te werken en overleggen, met voldoende ruimte en alle middelen om ook op afstand aanwezig te zijn. Op kantoor willen we elkaar ontmoeten, kennis delen, in teamverband samenwerken, verbinden met collega’s en de cultuur van de organisatie ervaren. Dat vraagt om inspirerende ruimtes waarin we nieuwe relaties smeden, teams versterken en zowel formeel als informeel samenkomen.

“Hybride werken vraagt van onze klanten dat zij anders omgaan met de beschikbare ruimte, daarom kijken we opnieuw naar hoe werkplekken en vergaderruimtes zijn ingericht, maar richten we ook veel gezamenlijke ruimtes zoals kantines en het entreegebied opnieuw in om de sociale functie van kantoren beter te vervullen” – Remco Beekers, eigenaar Charles & More

Company House

Niet alleen werknemers hebben andere verwachting van het kantoor, ook veel werkgevers hebben een andere visie op het kantoor ontwikkeld. Hoewel de visie en behoeftes natuurlijk per organisatie verschillen zien we een sterke trend waarin ontmoetingen centraal staan, we noemen deze trend ook wel Company House. Deze trend ligt in het verlengde van hybride werken en draait om verbinding en interactie.

Een Company House biedt werknemers de ruimte en mogelijkheden om op verschillende manieren samen te komen, niet alleen voor overleg maar juist ook voor de lunch, koffiemomenten en ontspanning. Mensen willen elkaar ontmoeten, daarom dient het kantoor steeds meer een sociale functie. Dit vraagt om creatieve, flexibele ruimtes die meerdere functies vervullen en werknemers een veilig gevoel geven. De inrichting moet inspireren, aansluiten bij de identiteit van het bedrijf en van het kantoor weer een fijne plek maken. Je gaat niet naar het Company House omdat je op kantoor moet zijn, maar omdat je daar samen met anderen wilt zijn.

Well: welzijn op kantoor

Hoe gezond is jouw werkplek? Steeds meer mensen vragen zich dit af en willen werken in een ruimte die bijdraagt aan hun gezondheid en welzijn. Een gezond gebouw heeft immers veel invloed op ons welzijn, onze gezondheid én onze productiviteit. In kantoorinrichting wordt steeds meer rekening gehouden met de factoren die onze gezondheid op kantoor beïnvloeden:

  • Frisse lucht
  • Luchtvochtigheid
  • Daglicht en de juiste verlichting
  • Akoestiek
  • Beweging
  • Verbinding
  • Klimaatcontrole
  • Voeding
  • Materiaalgebruik

“Lichtinval heeft veel invloed op ons humeur, geluidshinder geeft onrust en van een te warme kamer worden we allemaal een stuk slomer. Maar, well is meer dan dat. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen bewegen? Een inrichting kan beweging stimuleren met zit-sta bureaus en werkplekken die ingericht zijn op functionaliteit, waardoor mensen niet meer de hele dag op dezelfde plek werken maar zich door het gebouw bewegen. Naast de factoren die direct invloed hebben op ons lichaam, hebben we ook steeds meer aandacht voor de materialen die we gebruiken. Zo dragen we bij aan een schoon kantoor, met oog voor het milieu.” – Remco Beekers, eigenaar Charles & More

Duurzaam en circulair inrichten
Veel opdrachtgevers zijn actief bezig met de duurzaamheid van hun kantoorinrichting, welke impact maken de keuzes die zij maken? Dat vertaalt zich al regelmatig door in randvoorwaarden voor de inrichting, zoals een bepaalde mate van gerecyclede producten, gecertificeerde materialen of producten die lokaal geproduceerd worden.

“Wij denken altijd na over de duurzaamheid van onze projecten. Soms gaat dat heel ver en streven we een cradle to cradle concept na en andere keren heeft dat vooral betrekking op de materialen die we gebruiken en de leveranciers waar we mee samenwerken.” – Remco Beekers, eigenaar Charles & More

Kwaliteit staat bij Charles & More altijd voorop en gaat hand in hand met duurzaamheid. Kwalitatieve materialen gaan namelijk veel langer mee! Ook de herkomst en footprint van materialen heeft veel invloed op de impact van elke inrichting, net als de continue afweging tussen materiaalgebruik: van volledig nieuwe materialen tot gerecycled en innovatieve, minder belastende materialen. 

 Binnen duurzaamheid is steeds meer aandacht voor circulariteit: de ambitie om zo min mogelijke nieuwe materialen in te brengen. Hierbij staat één vraag centraal, “welke materialen kunnen we (deels) hergebruiken?” Dat onderzoeken we door de huidige inventaris te spiegelen naar de wensen in het project. Veel materialen of onderdelen worden opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld in een andere functie of samenstelling. Materiaal dat niet opnieuw gebruikt kan worden in de inrichting wordt door Charles & More afgevoerd, waarbij zoveel mogelijk voor recycling wordt gekozen.

Op zoek naar een partner in kantoorinrichting? Bij Charles & More zit u direct aan tafel met de juiste mensen, die zich verdiepen in uw wensen, meedenken vanuit een creatieve visie én uw kantoor voorbereiden op de toekomst. Neem contact op via +31(0)20-214 9919 en info@charlesandmore.nl.

 

contact

Verrijn Stuartweg 1E
1112 AW Amsterdam - Diemen

info@charlesandmore.nl
+31(0)20 - 214 9919

LET'S MAKE SOME SPARKLING
CHANGES TOGETHER...

Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Copyright 2020 - 2022 Charles and More

Loading...